Halloween Pompoen

Als er één feestdag is waarvan ik het jammer vind dat we daar in Nederland niet zoveel mee doen dan is het wel Halloween. Op 31 oktober wordt jaarlijks in met name Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Canada Halloween gevierd. In Nederland is de belangstelling voor deze eeuwen oude traditie maar minimaal. Hier en daar wordt er wel een verkleedfeestje gehouden, maar van collectief griezelen is er zeker geen sprake. En dat vind ik jammer. Daar geef ik jullie vier goede redenen waarom je Halloween zou moeten vieren.

Halloween is een prachtig kinderfeest

Halloween is een feest waarbij er lekker verkleed mag worden! En welk kind vind dat nou niet leuk? In tegenstelling tot Sint Maarten, waar in Nederland wel veel aan gedaan wordt, kun je helemaal los gaan op een fantastische outfit. Dit mag griezelig zijn, graag zelfs, maar tegenwoordig wordt er ook helemaal niet moeilijk gedaan over prinsessenjurken of Spiderman-pakken.

Je kunt er je creativiteit in kwijt

Pompoenen uithollen met de kinderen en daar prachtige Jack-o’-lanterns van maken, spookkoekjes bakken, overal in huis spookjes verstoppen, je voordeur versieren met spinnenwebben; waar je ook van houdt, met Halloween kun je helemaal losgaan. Ook weer in tegenstelling tot Sint Maarten, waarbij je hooguit een lampion kunt maken.

Spookje

Halloween heeft een bijzondere geschiedenis

Wie denkt dat Halloween alleen maar bedoeld is om te griezelen heeft het helemaal mis. Wist je dat de oogsttijd te maken heeft met Halloween? 31 oktober was de dag voor het katholieke Allerheiligen. Rond deze tijd was de oogst voor de winter binnen, en lag het zaaigoed voor het jaar erna klaar. Tijd voor een vrije dag dus. De Kelten geloofden dat op deze dag geesten van de gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om een levend lichaam in bezit te nemen. Om boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen werden hun tradities – het vieren van de oogst – samengesmolten met de tradities van de Kelten.

Ook voor volwassenen is Halloween een leuk feest

Zelfs wanneer de mannen in jouw vriendenkring normaliter niet echt te porren zijn voor verkleedfeestjes verandert dit wanneer het gaat om een Halloween-feest. Eén dag in het jaar dat ze de grootste griezel uit mogen hangen valt ook zeker bij hen in de smaak. Al was het maar om de terugweg naar huis ‘s nachts op de fiets!