Vol verwachting open je een cadeau, je verwachtingen zijn hooggespannen en dan – als een mokerslag – de teleurstelling. Wat doe je dan? Bedank je degene hartelijk en forceert een glimlach of laat je je afkeur blijken?

Altijd blijven lachen en… bedanken!

Een kind kan maar slecht de teleurstelling verbergen, een volwassene daarentegen dient een bepaalde etiquette te hanteren. Een vriendelijke lach en een bedankje. De meeste etiquette experts menen dat gepast is dat je vriendelijk glimlacht en je dank laat blijken. Of het cadeau nu van je oudtante komt die geen idee heeft (of kan hebben) van wat jij mooi vindt of van je geliefde die je wensen toch door en door zou moeten kennen.

Als je iets krijgt, dan gaat het er niet om wat het is, maar het gaat om het gebaar, om het feit dat iemand zich de moeite heeft genomen om iets voor je te kopen (of te maken), het in te pakken en het je te schenken.

Je hoeft niet altijd blij te zijn

Natuurlijk kun je niet per definitie met ieder geschenk in de wolken zijn. Het is geen geschreven regel dat elk cadeau je zielsgelukkig moet maken. Er zijn gradaties. Het één bevalt je nu eenmaal beter dan het ander. Het ene cadeau vervult een hartewens en het andere cadeau is minder goed gekozen. Maak dat voor jezelf helder en als je dat weet, dan zul je een cadeau dat je zelf nooit voor jezelf zou hebben gekocht, toch gewoon leuk kunnen vinden of appreciëren. Dit maakt het gemakkelijker om spontaan te bedanken.

Verder is het natuurlijk – zoals met veel dingen in het leven – een kwestie van verwachtingen. Ga je uit van hoge verwachtingen dan zal de situatie dat je teleurgesteld bent en niet weet hoe je op een cadeau moet reageren, zich sneller voordoen dan in het geval je realistisch bent, of misschien helemaal niets verwacht. Blijf denken aan het idee achter elk cadeau. Iemand die jou iets geeft, heeft aan jou gedacht. Daar gaat het om.

Zo reageer je dus

Vind je het moeilijk om je teleurstelling te verbergen, neem dan je tijd. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met te zeggen: ‘Oh, het zijn servetjes.’ En dan kun je positief commentaar geven op de kleur of iets anders dat je opvalt. Ook als de gulle gever je vraagt of je zijn of haar cadeau mooi vindt, dan wil de etiquette dat je volhoudt dat je er blij mee bent. Bedank, glimlach en ga verder met je leven.

Wat doe je moet de cadeaus dat je niet blij maken?

Je zult het misschien niet geloven, maar sommige cadeaus kunnen, ook al vind je ze niet mooi, op een gegeven moment onverwacht van pas komen. Met andere cadeaus zul je misschien nooit iets doen. Toch is het raadzaam het nog even te houden en het niet direct te ruilen of door te spelen naar een ander. Want je wilt toch niet met je mond vol tanden staan als de gulle gever je vraagt wat er van zijn of haar cadeau geworden is.

Uitzonderingen op de regel

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de etiquetteregels. Het zal ook van de relatie die je met de gever hebt, afhangen of je wel of niet laat merken dat je blij bent met een cadeau. En als de gever weet dat je op zoek was naar een specifiek iets en hij of zij dat net niet heeft kunnen vinden, dan kun je dat misschien voorzichtig laten vallen. En heb je te maken met een naaste die iedere keer weer de plank misslaat, dan hoef je hem of haar niet direct in het gezicht te zeggen dat zijn of haar geschenken niet in goede aarde vallen maar dan kun je hem of haar tactvol helpen om jouw smaak beter te leren kennen.

Leave your vote

-1 Points
Upvote Downvote