Regelmatig krijgen wij vragen over cadeaus en cadeau-etiquette en iedere week behandelen wij een vraag op de website. Heb je zelf ook een vraag? Stel hem gerust!

De vraag van Max:

“Als je niet naar een verjaardag van iemand kunt, ben je dan verplicht om een keertje later alsnog af te spreken voor die verjaardag? Of een kadootje te geven?”

Antwoord van Martine:

Beste Max,

Natuurlijk ben je nooit verplicht om alsnog een keertje later alsnog af te spreken voor die verjaardag! En je bent ook nooit verplicht om een kado te geven. Je vertelt verder niet veel over de situatie, maar ik denk dat elke situatie anders is. Als het een kennis is waar je niet naar de verjaardag toe kunt, dan is er geen man overboord. Dan hoef je niet later nog een keertje later te gaan en ook geen kado te geven.

Is het iemand die dichterbij je staat, dan is het wel gebruikelijk om een andere keer af te spreken. Met kado, als je dat anders ook gegeven zou hebben. Maar wacht niet te lang: als je een half jaar later afspreekt, dan is het effect ook een beetje weg. Probeer binnen twee weken af te spreken, dan weet de jarige ook dat het echt voor z’n verjaardag is.

Ook vind ik dat het belangrijk is, of deze persoon er zelf waarde aan hecht!

Hecht deze persoon er geen waarde aan, dan kun je hier rekening mee houden. Is het een kinderverjaardag, houdt er dan rekening mee dat jouw aanwezigheid en kado zeker nog een andere keer verwacht worden!

Als je niet naar de verjaardag kunt en ook geen zin hebt om later alsnog langs te gaan, dan kun je ook een klein kadootje via de post sturen. Greetz.nl heeft de erg leuke kado’s, die morgen al bezorgd kunnen worden. Je hoeft dan niet alsnog langs te gaan, omdat je al aandacht aan de jarige hebt besteed op de dag zelf. Sowieso is het leuk als je een echte kaart stuurt op de verjaardag, of je nu wel of niet op visite gaat op de dag zelf!