De populaire schimmel genaamd Amerigo, staat ieder jaar weer in the spotlights tijdens de drukke Sinterklaasperiode. Trots en voldaan paradeert Sinterklaas met zijn paard langs honderden fans. De kinderen zijn dól op het paard en verzorgen hem goed. Een appel of wortel is dan ook vaak te vinden in onze schoentjes en laarsjes. Waar komt eigenlijk de naam Amerigo vandaan?

Amerigo

Het paard van Sinterklaas heeft niet altijd Amerigo geheten; pas sinds de landelijke intocht in Elburg in 1990, werd de rol van het paard van Sinterklaas heet het paard Amerigo. De ‘rol’ van paard van Sinterklaas werd toen voor het eerst vertolkt door een politiepaard met de naam Amerigo, genoemd naar Amerigo Vespucci. Sinds deze intocht is deze naam door onvoldoende kennis over de traditie algemeen ingeburgerd als verwijzing naar het paard van Sinterklaas. Om grote verwarring te voorkomen wordt het huidige paard, ondanks de pensionering van “Amerigo” in 2011, door de Sint ook aangesproken met het zelfde naam.

Pensioen

Het oorspronkelijke paard werd geboren in 1982 als zoon hengst Orthos en was van 1990 tot en met 2010 het paard van Sinterklaas tijdens de intochten van de publieke omroep. Bij het ‘pensioen’ van Bram van der Vlugt brak ook het pensioen van het paard aan. De Sint laat hem altijd in Nederland. Paarden kunnen niet goed tegen de golven en om die reden wacht het dier zijn baas elk jaar tijdens de intocht op vanaf de kade. Wanneer Sinterklaas na 5 december weer naar Spanje gaat, verblijft het paard in Vaassen bij Herm Hullegie, één van de vaste paardenpieten van hem.

Boeken

Alle kinderen zijn gek op Amerigo, het bijzondere paard van Sinterklaas. Het is hartstikke leuk om voor de kinderen voor te lezen uit één van de boeken over de schimmel. Wat dacht je van een spannend boek vol avontuur? Dan is het boek Amerigo van Kees Putman, écht een leuk boek om kado te geven aan de kinderen. Magie is voor alle leeftijden. Een unieke Sinterklaascrimi voor iedereen die dacht niet meer in Sinterklaas te geloven.

Films

Naast kinderboeken zijn er ook veel kinderfilms waarin het paard de hoofdrol heeft. Zoals de film “De Club van Sinterklaas en het Pratende Paard“. In deze film kan het paard van Sinterklaas ineens praten. Maar nog voordat de Pieten kunnen ontdekken hoe dit mogelijk is wordt het paard gestolen, zonder Amerigo is er geen Sinterklaasfeest! Lukt het de Pieten het paard terug te vinden?