Over een paar weken is het al zover, mijn verjaardag! Ik ben dol op verjaardagen vieren, vooral omdat ik dan al mijn vrienden weer zie. De meeste vrienden van ‘thuis’ ken ik van mijn middelbare schooltijd. Sinds ik op kamers woon in Tilburg, zie ik ze niet meer zovaak. Voor zover ik me kan herinneren, vier ik mijn verjaardag al in de achtertuin van mijn ouderlijk huis. Mijn verjaardag is een soort van cult-feestje en ontmoetingsplek geworden: mijn vrienden praten het hele jaar door over mijn verjaardag. En waardoor dat komt? Één woord: bier. Of eigenlijk vier: een tekort aan bier.

In het begin

Het begon allemaal een paar jaar geleden, ik weet niet eens meer in welk jaar precies. Ik wilde het meteen goed aanpakken en lekker veel mensen uitnodigen. Het aantal varieert: ik ontmoet nieuwe mensen, terwijl het contact met anderen verwaterde. Er komen altijd tussen de twintig en dertig mensen. Mijn vaste vriendengroep bestaat uit voornamelijk mannen. Mannen die van bier houden, véél bier. Dat levert ook problemen op: hoeveel inkopen moet je doen? Wie komt er met de auto? Wie drinkt wat? Het belangrijkste: is er genoeg plek om alle mensen te stallen? Meestal ging dat niet helemaal goed. Dat er elk jaar iemand door een tuinstoel is gezakt, maakt het er niet beter op. Ook het ‘hoeveel inkopen moet ik doen’ ging behoorlijk vaak mis.

Helemaal mis met het bier

Toen ik voor het eerst mijn verjaardag ‘groter’ vierde, ging het helemaal mis met het bier. Ik ben zelf absoluut geen bierdrinker, verre van zelfs. Geef mij maar een lekker wijntje en ik ben tevreden. Ik vertrouwde er op dat mijn moeder bier zou regelen. Grolsch of Jupiler, ingefluisterd door een vriend van mij (tevens trouwste bezoeker van mijn verjaardag). Omdat ze geen zin had in een hele dure verjaardag, besloot ze Schulten Brau te kopen. Niet bepaald geliefd bij mijn mannelijke vriendengroep…  de hele avond heb ik slechte grappen aan moeten horen. Schulten lauw bijvoorbeeld, die hoor ik jaren later nog steeds. En bedankt mam!

Maar het is wel gezellig!

De jaren daarna ging het niet veel beter. Veel mensen betekent veel bier. Veel bier betekent weinig plek in de koelkast. Ik ben in juli jarig en tot nu toe was het elk jaar behoorlijk warm. En ja, dan kom je met lauw bier te zitten. Weer niet goed voor mijn veeleisende vrienden. Op zich heb je daar wel leuke biergadgets voor, maar toch. Het merk bier niet goed, te warm… kan het nog erger? Nou eh, ja! Het jaar daarop kocht ik een tap. Handig, dan heb ik veel én kan ik het koud serveren. Ik vergat even dat je voor zo’n tapje een apparaat nodig hebt. In de hoop dat ik nog een glaasje kon redden, heb ik de tap laten vallen. Ook dat mocht niet baten. Dat jaar was er dus helemaal geen bier. Gelukkig hebben al die problemen er nooit voor gezorgd dat mijn verjaardag een flop was.

Tsja, mijn ‘beroemde’ verjaardagen. Elk jaar gaan er dingen mis, maar misschien is dat wel het leukste van alles. Niet alles kan perfect gaan. Een ding is zeker, dit jaar laat ik gewoon een vrachtwagen komen. Mét bier. Niet in tapjes, wel gekoeld. Misschien zorg ik ook nog wel voor die grappige Amerikaanse bierbekers!