Regelmatig krijgen wij vragen over cadeaus en cadeau-etiquette en iedere week behandelen wij een vraag op de website. Heb je zelf ook een vraag? Stel hem gerust!

De vraag van Dewi:

Ik heb een zoontje van zes en een dochter van bijna drie . Mijn dochtertje is bijna jarig; reden voor groot feest. In mijn omgeving zie ik steeds vaker dat de broer of het zusje ook een kado krijgt op de de dag van de jarige. En niet alleen van de ouders, maar ook van de rest van de familie.

Is dit nieuw, hoort dit? Zelf vind ik het een beetje onzin!

 

Hoi Dewi, ik begrijp wat je bedoeld, ik heb het ook wel eens zien gebeuren. Maar ik vind het ook onzin! De gedachten hierachter is dat het anders ‘zielig’ is voor het broertje of zusje dat niet jarig is, maar dat is natuurlijk onzin. Iedereen is één keer per jaar jarig en die dag is speciaal voor de jarige. Natuurlijk kan de broer of zus een beetje teleurgesteld zijn, maar daar komen ze ook wel overheen. Het zal wel vaker gebeuren dat de een iets krijgt en de ander niet, dat kun je niet altijd tegenhouden. En tenslotte zijn zij ook een keer in hetzelfde jaar jarig (geweest).

Dat je als ouder een kleinigheidje aan het andere kindje geeft, vooruit. Maar ik vind het echt onzin als de rest van de familie ook een kado geeft aan de niet-jarige. Je kunt dit natuurlijk niet bepalen voor andere families, maar zelf hoef je hier niet aan mee te doen. Als iedereen altijd maar kado’s krijgt, dan verdwijnt het magische van jarig zijn een beetje.

Wat vind jij ervan? Praat met ons mee!