in

Gezonde traktaties op werk zijn not-done

Suiker, het verslavende goedje dat in – bijna – alle producten zit, leren wij langzaam maar zeker te weerstaan. Maar als het gaat om traktaties geldt: hoe meer suiker, hoe beter. Uit onze enquête blijkt dat Nederlanders geen behoefte hebben aan gezonde traktaties op het werk. De voorkeur gaat uit naar taart, snoep en ‘iets hartigs voor bij de lunch’.

Toegegeven: wij weten dondersgoed hoeveel suikers een chocoladereep bevat of dat een stuk slagroomtaart niet zo verantwoord is. Toch gelden de goede voornemens van 2015 om minder te snoepen en gezonder te eten niet op de werkvloer. Een ruime meerderheid (88,6 procent) geeft zelfs de voorkeur aan een ongezonde traktatie. Heerlijk, die Kinderbueno-kwarktaart met extra veel slagroom.

Gezond? Nee, bedankt

Gezonde traktaties bestaan uit producten die zo min mogelijk zijn bewerkt. Denk hierbij aan groente en fruit, maar ook zelfgemaakte chocolade en suikervrije gebakjes. Als je het toch in je hoofd haalt om je collega’s iets gezonds voor te schotelen, dan is de kans aanwezig dat zij jouw traktatie afwijzen. Maar liefst 190 van de 650 ondervraagden laat de traktatie staan als het als té gezond wordt gezien. Een traktatie is een manier om iets te vieren en dan mag je zondigen, blijkt uit dezelfde enquête.

Sociale druk bij traktaties

Ook de sociale druk speelt een belangrijke rol als het gaat om traktaties. Zo neemt een kwart werknemers uit beleefheid een stuk taart aan, zodat ze geen uitleg moeten geven over het weigeren van de traktatie. Gemiddeld gezien eet een persoon 32 kilo suiker per jaar, dat bij overmatig gebruik schadelijk is.

Gezonde traktaties op werk

Hoe kun je toch genieten van een traktatie zonder schuldgevoelens? Deel je stuk taart met een collega, er is vast iemand die met hetzelfde probleem kampt. Ook kun je compenseren: laat je tussendoortje staan en neem een stuk van de traktatie. Voorbeelden van gezonde traktaties zijn fruitprikkers, groenteprikkers, waterijsjes in de zomer, krentenbollen en popcorn. De 88 ondervraagden die wel gezonde traktaties op het werk uitdelen, geven aan kwarktaart of een vruchtenvlaai te trakteren. Het levert wat nuttige voedingsstoffen op en minder calorieën.

Altijd in voor een feestje

Je bent nooit te oud om je verjaardag te vieren, geeft 68,2 procent aan. De rest neemt liever vrij van werk op de verjaardag, en zelfs een klein groepje (10 mensen) meldt zich ziek. Opvallend is dat meer vrouwen vrijnemen dan mannen. Vrouwen willen schijnbaar hun verjaardag niet in werksferen vieren. Een klein aantal (21.2 procent) geeft aan een gezamenlijk cadeau te krijgen van collega’s. Terwijl cadeaus geven – en krijgen – zo plezierig is!

What do you think?

De leukste buitencadeaus

moederdag cadeaus

Waarom je je vrouw “Baargoud” moet geven