Je hebt het vast eens meegemaakt: je krijgt een kado’tje waar je niet bepaald blij mee bent. Natuurlijk mag je een gegeven paard niet in de bek kijken, maar laten we eerlijk zijn, sommige presentjes zijn niet erg leuk om te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat het niet overduidelijk is dat wat je krijgt je eigenlijk helemaal niet aanstaat? En welke dingen kan je écht niet zeggen na het krijgen van een cadeautje? Ik hoop je op weg te helpen met de volgende do’s & don’ts!

Uh wat?

Je was er zeker van dat je iets anders zou krijgen maar dat is helaas niet het geval. Sta vooral niet overduidelijk perplex van je ‘niet zo heel erg leuke’ cadeau. De persoon van wie je het cadeau hebt gekregen heeft vast veel moeite gedaan en hiervoor mag je best je dankbaarheid laten blijken. En het leukste cadeau is natuurlijk dat die persoon naar je feestje komt! toch?!

HAHA goede grap!

Je krijgt een kado’tje die je spontaan aan het lachen maakt. Zo iets kleins kan nooit de hele verassing zijn.. denk je dan. Een goede tip? Laat niet merken dat je denkt dat dit niet het enige cadeau is. Hiermee kan je de gever namelijk kwetsen. Want wat als het geen grapje is? En dit wel degelijk het enige cadeautje is dat je krijgt? Nogmaals: wees dankbaar voor wat je krijgt en maak daarbij zeker niet de opmerking: ‘HAHAH grappig joh, waar is de rest?’

Nee Nee NEEE

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: de ontvanger laat duidelijk blijken dat het cadeautje hem of haar niet aanstaat. Een mooi voorbeeld hiervan gaat over onze Martine. Zij bleek vorig jaar helemaal niet blij te zijn met de waterkoker en het tostiapparaat die ze van collega’s kreeg voor haar verjaardag. Met de uitspraak ‘we hebben toch al een waterkoker en een tostiapparaat’ werden ze hartelijk bedankt. Gelukkig was Martine (die normaal trouwens altijd erg dankbaar is(:) een stuk blijer met de magnetron die ze dit jaar heeft gekregen!

Uit onderzoek van Trendystyle blijkt dat niet veel mensen op een duidelijk negatieve manier op een cadeau reageren. Maar liefst 51% doet blij en verrast bij het openen van een cadeau waar ze niet blij mee zijn (of dat ze al hebben). 25% geeft toe teleurgesteld te zijn maar doet in ieder geval zijn of haar best om dat te verbergen. 12% vat het luchtig op en denkt bij zichzelf: ‘Dat recycle ik wel weer’. Slechts 9% probeert voorzichtig of het geruild kan worden. Slechts 3% zegt meteen het cadeau niet mooi te vinden of het al te hebben.