Of ik neem niet mee… Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je op vakantie gaat, je tas pakt, correctie: je tas overpakt, en dus een groot deel van de inhoud ongebruikt mee terug naar huis neemt? Vaak, toch? Bij mij wel althans. Dus toen ik afgelopen jaar voor twee maanden naar Azië ging, deed ik mijn uiterste best om meer spullen thuis te laten dan mee te nemen.

Hoe deed ik dat? Ik maakte een lijstje met de hoognodige spullen. In theorie kun je zelfs op pad met alleen je paspoort en pinpas. Niet handig natuurlijk, want dan moet je, bijvoorbeeld, of continu in dezelfde kleding lopen, of – en dat lijkt mij iets frisser – kleren en dergelijke aanschaffen. Natuurlijk hangt wat je meeneemt af van naar welk werelddeel je afreist en voor hoelang. In mijn geval ging de reis naar Thailand en Indonesië, waar ik een tijd zou vertoeven. Dus liet ik mij op tijd – begin zeker een maand voor je vertrekt – vaccineren, ging ik op reis en nam mee…

Meenemen op reis

1. Creditcard

Handig! Want je kunt niet overal met maestro betalen. Wel kun je pinnen bij ATM’s, maar stel dat jouw pinpas wordt gestolen of het begeeft, shit happens to everybody, dus ook bij jou en ook als het niet uitkomt. In een ver land is het dan wel zo handig om iets achter de hand te hebben.

2. Een lonely planet

Het duurde even voor ik het nut van dit reisboek inzag, maar uiteindelijk was Lonely Planet mijn Bijbel. Tip: lees je in over jouw bestemming, desnoods pas in het vliegtuig: je hebt toch tijd zat. Ik deed dit een hele tijd niet, en liep soms een beetje achter de feiten aan. De Borobudur? Wat is dat, is die hier?

3. Deet

Een vies goedje, adem het vooral niet in, maar heel handig om muggen weg te houden. Voor een deel, want in sommige gebieden werd ik alsnog lek geprikt.

4. Malariapillen

Afhankelijk van of je naar een gebied gaat waar je deze moet slikken. De pil heeft wel de nodige bijwerkingen, bij de een erger dan bij de ander. Ik kreeg gelukkig alleen last van mijn buik, maar sommige van mijn medereizigers waren letterlijk uitgeschakeld. Velen zeiden de pillen niet te nemen, en naar het ziekenhuis te gaan voor een injectie als zij ziek werden. Daar durfde ik me niet aan te wagen: dan maar wat vaker naar het – vaak vieze – toilet.

5. Handgel

Als je naar een continent als Azië gaat, is desinfecteerde gel zeker een aanrader! Ze nemen het daar vaak niet zo nauw met de hygiënevoorschriften. Zorg ervoor dat je handjes schoon zijn voordat je gaat eten. Ik denk dat de kans op ‘buikkrampjes’ daardoor afneemt. Dit soort voorzorgsmaatregelen zijn nooit weg.

6. First aid kit

Naast (blaren)pleisters is het handig om betadine mee te nemen. Aspirines, ORS – een heel belangrijk (en vies) poedertje dat je mengt met water – dat je behoedt voor uitdroging. In één adem te nemen moet diarreeremmers: geen fijn vooruitzicht, but you’ll probably need them! Zoals vriendinnen mij waarschuwden voor ‘verkeerd’ voedsel en dat ik iets echt moest laten staan als het niet goed voelde, waarschuw ik jou. Ik werd gespaard, maar mijn vriend niet: de arme jongen.

7. Luchtige kleding

Tip: neem geen lange spijkerbroek mee als je naar een warm oord vertrekt. Luchtige katoenen broeken, idem dito shirtjes. Het is handig om veel shirts met mouwtjes mee te nemen en geen hotpants te dragen, dat wordt niet zo op prijs gesteld. Zorg er wel voor dat je iets warms mee hebt als je van plan bent een vulkaan te beklimmen en daar blijven slapen, want dat kan, en dan is het ’s nachts behoorlijk koud! Wij deden een trip van twee nachten, om de Rinjani op te komen. Zeker een aanrader, maar wel bijna topsport.

8. Mobiel

Duuuhhh, net zo duhh als een zonnebril en zonnebrandcrème trouwens. Hoewel je ook kunt overleven zonder telefoon, is het wel fijn om soms informatie op te kunnen zoeken – mits er wifi is – en soms contact te hebben met het thuisfront, vooral op de momenten waarop je je eenzaam en verloren voelt: want die zijn er, hoe leuk en geweldig jouw reis ook is!

9. Reisdagboek

Persoonlijk zal ik je bijna verplichten dit mee te nemen! Ook al schrijf je wekelijks een korte samenvatting in jouw reisdagboek – maar pas op want je bent snel geneigd over iedere dag pagina’s vol te schrijven. Het is geweldig om later terug te lezen wat je ook alweer allemaal hebt gedaan. Geloof mij, na een paar weken leveren deze stukjes al ‘o jaaa’-momentjes op!

10. Ruimte!

Met al het bovenstaande zit die backpack echt nog niet vol hoor. Tenzij je een hele kledingkast meeneemt, maar dat zeg ik, dat moet je dus juist niet doen. Zorg ervoor dat je ruimte over hebt. Waarvoor? Nou, voor ál die cadeaus, souvenirs die je mee terug gaat nemen. Als je naar Azië gaat wil íédereen je wel iets verkopen voor een ‘cheap price for you, mister’, en daar zwicht je vast wel een aantal keer voor. Iedereen is trouwens een ‘mister’, van welke sekse je ook bent.