Ook als Sinterklaas nog in het land is, het liefst skip ik al naar de kerst. Tsja, sinterklaas vieren wij nu eenmaal niet zo uitgebreid als de knusse kerstdagen. De vrolijke kerstliedjes, de jolige kerstbelletjes en leuke lichtjes doen mij popelen naar de twee leukste feestdagen van het jaar.  Met een familie als die van mij, is het altijd lastig wat ik cadeau ga doen en aan  wie.

Kerstshoppen

Het allerleukste van de feestdagen is natuurlijk het kersthoppen. ‘Ben je daar nu al mee bezig?’ Is dan de vraag. ‘Ja, daar ben ik nu al mee bezig.’ December nadert supersnel en voor je het weet zijn sinterklaas en zijn pieten (gekleurd of zwart) alweer op de volgende boot terug naar España. En dan begint de Christmas maddness. Want ik mag weer lekker gaan shoppen. Alleen niet voor mezelf uiteraard, maar voor mijn lievelingetjes met wie ik de kerstdagen door zal gaan brengen.

Hoe ga ik te werk?

Ik kijk eerst wat ik moet hebben en voor wie? Een lijstje is natuurlijk super handig. Eens kijken: we hebben mijn lief prinsesje, manlief, beste vriendin en natuurlijk, niet te vergeten, mijn lieve familie. En iedereen komt aan bod. Mijn moeder  krijgt wat leuks omdat ze mijn steun en toeverlaat is. Maar liefst 365 dagen in het jaar moet zij elke obstakel in mijn leven aanhoren. En dat dan keer 4, gezien ik mijn mama deel met één oudere zus en 2 jongere zusjes.  Hetzelfde geldt eigenlijk voor mij vriend, 3 zusters, mijn beste vriendin en mijn tante. En hoewel iedereen natuurlijk een andere dierbare rol in mijn leven vervult zijn ze er altijd en onvoorwaardelijk voor mij. Dat verdient toch wel een kleine blijk van waardering. Maar we mogen de kleintjes natuurlijk ook niet vergeten. Mijn dochtertje laat haar speelgoedboek niet los en heeft letterlijk alles (wat roze is, knuffelig lijkt, op een pop lijkt, wat geluid maakt, een spel is en wieltjes heeft) aangekruist. Haar duizend keer de vraag stellen: ‘Wat wil je het allerliefste hebben van de kerstman?”, schijnt de keuze niet echt makkelijker voor haar te maken.

Een budget

Dan gaan we balansen. Want ondanks dat shoppen leuk is wil je natuurlijk nog wel wat centjes overhouden. Het hanteren van een budget is dan handig. Kijk wat je aan een ieder uit wilt geven. Omdat mijn familie nogal in leeftijd verschilt hanteer ik een leeftijdscategorie. Hoe ouder, hoe hoger de budget. Alleen betrap ik mezelf erop soms zwaar van de budget af te wijken. Ik ga dan toch steeds meer aan de kleintjes uitgeven (steeds jonger, steeds hoger). Tsja, ik ben gewoon een zwakkeling als het om de kids gaat.

Wat koop ik?

Dan ga ik kijken wat ik voor wie wil hebben. Leuke en originele cadeaus hoeven helemaal niet duur te zijn. Vaak kun je profiteren van mooie deals als heerlijke verwendagtripjes in de spa. Omdat mijn zussen, mijn moeder en haar zusje (mijn tante) en mijn beste vriendin wel toe zijn aan een break, is een verzorgde dagtrip met beautyarrangement niet zo’n gek idee. Uiteraard zijn er nog andere opties: bijvoorbeeld het kopen van een  giftcard. Hiermee kan de ontvanger zelf bepalen wat hij/zij wilt hebben. De mannen (mijn vriend tenminste) is altijd wel blij met iets wat elektrisch is en hard muziek kan afspelen. Een draadloze audio set is dan helemaal niet zo’n gek idee.

Whatever you do Enjoy it

De kerstperiode is een tijd om te genieten. En ik geniet van alles: van het kopen van leuke cadeautjes en het koken van een uitgebreid kerstdiner, tot het in de puntjes versieren van ons knusse huissie. Hoe je de feestdagen ook doorbrengt en wat je ook gaat doen, zorg dat je geniet van de dagen ernaartoe. Want voor je het weet is ook de kerst, net als Sinterklaas en zijn gekleurde pieten weer voorbij.

Hoe stel jij je kerstbudget vast en hoe bepaal jij wat je voor wie koopt?