In Nederland is het gebruikelijk om in een kroonjaar, zoals een 40ste, 50ste et cetera, de jarige in het zonnetje te zetten. Het opmerkelijkste kroonjaar is wellicht de 50ste, wanneer een man ‘Abraham ziet’. Wij vertellen graag over Mosterd van Abraham.

Misverstand

De uitspraak is eigenlijk een misverstand, aldus Wikipedia. In de Johannes 8.57 van de Bijbel staat een verhaal over een vrouw die overspel had gepleegd. Aan Jezus de vraag of de vrouw gestraft moet worden, want in de wet wordt je voor overspel gestenigd. “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”, antwoord hij.

Niemand voert de actie uit en Jezus spreekt ze dan toe. “Abraham, uw vader, heeft zich er op verheugd mijn dag te zien. Hij heeft die gezien en zich verblijd.” Omstanders reageerden verbaasd: “Je bent nog geen vijftig jaar, maar je hebt Abraham gezien?” De Johannes 8.57 werd verkeerd geïnterpreteerd.

Uitbundig gevierd

Een vijftigste verjaardag wordt uitbundig gevierd! De man krijgt de koosnaam ‘Abraham’ en vrouwen worden ‘Sarah’ genoemd (De naam ‘Sarah’ komt overigens pas sinds halverwege de vorige eeuw voor). De jarige kreeg vroeger een koek in de vorm van de pop, maar tegenwoordig plaatsen familie en vrienden een grote pop voor de deur. Abraham! Er wordt steeds meer moeite gedaan in het verrassen van een vijftig-jarige, denk aan spandoeken, feestjes en uiteraard de pop. Waar de uitdrukking ook vandaan komt, de jarige wordt goed in het zonnetje gezet!

Een paar spreekwoorden

  • Hij heeft Abraham gezien = hij is vijftig jaar geworden.
  • Hij weet waar Abraham de mosterd haalt = hij weet hoe de zaken in elkaar steken. (Dit is een verbastering van het Oud-Nederlandse ‘Mutsaard’ (brandhout)
  • Rusten aan Abraham’s borst = een rustig, aangenaam leven leiden.

Leuk kado’s voor Abraham

  • Ben je op zoek naar een leuk kado voor Abraham? Verras hem met een foto mozaïek! Kies bijvoorbeeld een babyfoto als hoofdfoto en vul deze met foto’s van alle mooie en bijzondere momenten in het leven van de jarige. Succes gegarandeerd!
  • Hetzelfde geldt voor een fotoboek met foto’s van de jarige Abraham! Maak bijvoorbeeld een ABC verhaalboek van de jarige of kies de 50 mooiste foto’s. Verzie ze van leuke teksten en maak er een mooi fotoboek van.
  • Mosterd van Abraham; geef hem een potje mosterd!
  • Ben je op zoek naar cadeau Abraham 50?