Ook ik heb tijdens de eerste Bloggersdag bij eenkadovoor een mooie goodiebag mogen ontvangen met allemaal leuke spullen, waaronder deze ‘My Next Trip’ Balvi spaarpot van ditverzinjeniet.nl. Of ze het stiekem al wisten, want ik kan deze spaarpot maar al te goed gebruiken!

Eind dit jaar heb ik een maand vrij en wil ik een een reis gaan inplannen. De bestemming is momenteel nog onbekend (tips, iemand?), maar één ding is zeker: ik moet flink gaan sparen! Vliegticket, verblijf, visa’s, eten. Met andere woorden: money money money.

Balvi spaarpot

Gelukkig gaat deze gepaste spaarpot van Balvi mij daar alvast bij helpen. Deze leuke spaarpot in de vorm van een koffer is gemaakt van keramiek. Een ideaal cadeau voor de echte wereldreiziger.

Het koffertje staat super leuk op mijn boekenplank en herinnert mij elke dag aan mijn spaardoelen! Gelukkig kan ik deze spaarpot straks gewoon heel laten, want aan de onderkant zit een opening waar je je gespaarde geld gemakkelijk weer uit kunt halen. Zo kan ik na deze reis meteen weer doorsparen voor een volgend doel.

reis

Maar dan moet er natuurlijk wel eerst gespaard worden!

En dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Daarom een paar handige spaartips:

1. Neem je eigen lunch mee

Oops, misschien wel mijn grootste struikelblok. Lekker ergens lunchen tussen de middag of wat bestellen in de kantine. Voor je het weet heb je al meer dan €5 uitgegeven aan een broodje en drinken. Het kost misschien wat extra tijd in de ochtend, maar het is toch eens stuk budgetvriendelijker om je eigen broodje of salade te maken. En het kan nét zo lekker zijn! Ook meteen een tip voor het avondeten. Vries je overgebleven eten in en probeer zo min mogelijk weg te gooien. Doe dit door de hoeveelheden goed af te wegen: leef bewuster!

2. Geef niet meer uit, dan je hebt

Het klinkt zo simpel! Duh! Maar het is toch belangrijk om te onthouden dat rood staan uiteindelijk meer kost. Bepaal waarop je kunt/wilt besparen. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Op sommige kostenposten (boodschappen, energieverbruik, vervoer, mobiele kosten) is het makkelijker sparen dan bijvoorbeeld vaste lasten.  Bedenk hoeveel je wil sparen en wat je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten, en schuif eventueel de rest opzij voor een maandelijks ‘leuke-dingen’ potje.

reis3

3. Maak thuisblijven extra leuk

Een bioscoopkaartje en (uiteraard) wat popcorn, kaching €15 euro! Plan dus thuis een gezellig filmavondje. Sla wat chips en popcorn in, trek je meest comfortabele kleding aan, kruip met je vriend(en) onder een dekentje, kaarsjes aan en enjoy the show!

4. Stel doelen op

Sparen wordt een stuk leuker én makkelijk wanneer je doelen voor jezelf opstelt. Vraag je bij elke aankoop af of je het wel echt nodig hebt en het waard is. Vermijd impulsaankopen. Dat vierde shirtje is misschien toch een stuk minder waard dan die mooie reis naar New York. Het resultaat mag misschien een tijdje duren, maar de beloning heb je uiteindelijk dubbel en dwars verdiend!

  • Verkoop verkoop verkoop: ruim je kledingkast op en zet je spullen op marktplaats
  • Zeg onnodige abonnementen en loterijen op.
  • Stop met roken. 😉
  • Wees extra zuinig met energie (thermostaat graadje lager, kachel uit als je weggaat)
  • Bezoek wat vaker de bibliotheek in plaats van nieuwe boeken kopen
  • Overweeg wat vaker de fiets te pakken

Zo zie je maar, sparen is geen rocket science. Laat die reis maar beginnen!