in ,

REVIEW: Citycode Amsterdam

Ontcijfer de City Code van Amsterdam

Op een mooie dag in mei ga ik samen met mijn man richting onze hoofdstad. Lekker met de trein, want dat is leuk, ontspannen en je hebt geen problemen met parkeren. Normaal gesproken kom ik niet veel verder dan de Kalverstraat maar dit keer ga ik Amsterdam ontdekken en ontcijferen. Spannend, want ik voel mij echt een toerist in eigen land.

City Code?

Wat zal ze bedoelen zullen jullie denken. Ik heb van City Goose een mapje ontvangen met een plattegrond en opdrachten om de City Code van Amsterdam te ontcijferen. In het mapje zitten acht opdrachten door het centrum verspreid die ontcijferd moeten worden.  De opdrachten hebben allemaal namen van beroepen zoals de schilder, de organist, de architect etc. Op de plattegrond staat aangegeven met een teken welke opdracht je moet doen.
Ik heb het mapje van City Goose al diverse keren tevoorschijn gehaald en de opdrachten doorgelezen. Sommige opdrachten moet ik een paar keer lezen om te begrijpen wat je moet doen. Daar hoef ik mij niet schuldig over te voelen, want het is moeilijkheidsgraad 4. Waarschijnlijk als je ter plaatse bent, wordt het allemaal veel duidelijker.

 

citygoose_amsterdam

 

En dan gaat het beginnen

Als wij het station uitstappen, schijnt de zon ons tegemoet en worden wij direct blootgesteld aan de eerste opdracht. Met wat heen en weer gekijk en het kraken van de hersenen doorstaan wij de opdracht en vinden wij het antwoord. Yes, de eerste puzzel is opgelost.

 

CS Amsterdam

 

Let op de openingstijden

Wij vervolgen onze weg naar de volgende opdrachten op de Oudezijds Voorburgwal en Oudekerksplein. Er zitten openingstijden aan vast en ik heb daar thuis niet naar gekeken, want ik denk dat in Amsterdam alles wel de gehele dag open is. Niet dus. ’s Middags mogen wij terugkomen, want dan zijn de kerk en het museum geopend. Dus eerst even thuis checken naar de openingstijden voordat je er heen loopt. Gelukkig is het gezellig druk op straat en geen straf om hier vanmiddag nog een keer heen te gaan.

 

Tessa op bankje

 

Bekend terrein

Onze volgende opdracht is op de Dam. Het monument ken ik wel maar heb ik nooit van dichtbij bekeken. Leuk om dat nu toch eens te doen. Je kunt er uitrusten en de teksten bekijken die er op staan. Na de teksten vergeleken te hebben, en nog eens en nog eens zien wij de oplossing. Weer een antwoord gevonden.

 

Wij vervolgen onze weg richting de Kalverstraat. Komen wij er toch nog! Niet wetende dat achter deze drukke winkelstraat een Begijnhofje zit met een prachtige tuin en kerkje. Je merkt niet dat je middenin de drukke stad zit. Helaas hebben wij hier ook weer pech, want er is een kerkdienst bezig dus vanmiddag gaan wij hier ook naar terug.

dam-begijnhofje

Krakende hersenen

Wij lopen een klein stukje over de Kalverstraat en gaan dan richting de Stopera. In de verte zien wij het woord ‘Opera’ al op een gebouw staan dus dat kan niet missen. Deze opdracht is wat moeilijker. Je krijgt twee aanwijzingen van de architecten van de Stopera maar na veel gepuzzel komen wij er niet uit. Je kunt een hint opvragen op de website van City Goose dus dat gaan wij doen. De hint die wij krijgen, hadden wij zelf al ontdekt. Volgende hint dan maar. Wij snappen wat er wordt bedoeld maar komen er niet uit. Toch maar het antwoord raadplegen. Het antwoord hadden wij zo niet bedacht maar ja, het is geen makkelijke puzzeltocht dus wij hoeven ons niet te schamen.

 

Ondertussen is het lunchtijd geworden dus wij zoeken een gezellig terras uit aan het water om wat te eten en drinken en genieten ondertussen van de langsvarende boten. Wij lezen ondertussen de volgende opdracht door en na een voldaan gevoel gaan wij weer door.

 

Boven de grond

Dit deel van Amsterdam heb ik alleen onder de grond bekeken vanuit de metro dus het is erg leuk dat ik het nu boven de grond zie. Wij lopen naar de Nieuwmarkt voor de volgende opdracht. Het is er gezellig druk vanwege de markt. De Waag is het gebouw waar het om draait. Het gebouw wordt gerenoveerd dus deze opdracht is moeilijk uit te voeren, omdat je niet alles goed kunt zien. De bedoeling van de opdracht snappen wij dus wij gaan toch een poging wagen. Door de hekwerken en het doek wat op de hekken zit is het helaas niet mogelijk om deze opdracht uit te voeren.

 

Chinatown

Op naar de Chinese wijk waar wij naar een prachtige tempel gaan. De straat is erg kleurrijk en de tempel valt goed op midden in het straatbeeld. Het is een pracht om naar te kijken. Op de buitenzijde van de tempel staan tekens die je bij deze opdracht nodig hebt maar binnen vind je ook aanwijzingen. Chinees is toch moeilijker dan ik dacht maar gelukkig zit de betekenis van de tekens in je mapje van City Goose dus is er goed uit te komen. Een erg leuke opdracht om uit te voeren.

Tweede poging

Wij vervolgen onze weg richting de opdrachten die wij vanochtend niet uit konden voeren. Als eerst gaan wij naar de kerk. Het ziet er prachtig uit van buiten maar van binnen ook. Wij moeten de uitklapbare bankjes gaan bekijken en daar de puzzel mee oplossen. Daarna moeten wij een graf erbij gaan zoeken. Het duurt even maar wij komen er uit.

 

Oude Kerk

 

Het museum wat wij nu gaan bezoeken ligt vlakbij de kerk. Het museum heet Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het zit gewoon tussen de huizen in dus valt niet erg op. Wij moeten noten gaan lezen. Niet mijn ding, want ik ben A-muzikaal. Maar ik ga toch mijn best doen. Gelukkig wij komen eruit. Zit er toch nog iets muzikaals in mij.

 

Het Begijntje gaan wij ook nog een keer bezoeken. Geen straf. De kerkdienst is afgelopen en wij kunnen de kerk in. Er zitten prachtige glas-in-lood ramen die wij moeten gebruiken voor deze opdracht. Tevens moeten wij de gevelstenen gebruiken bij het houten huis. Als je die op de goede manier weet te combineren krijg je het antwoord. Wij hadden niet alles goed maar het was een leuke opdracht om uit te voeren. En ook de laatste opdracht. Jammer, want wij hadden nog wel even door willen gaan.

 

Gevelstenen Begijnhof

 

City Code gekraakt?

Met alle antwoorden en met een beetje hulp van de hints zetten wij alles op het antwoordvel. De code is gekraakt dus wij kunnen met een gerust hart de stad verlaten. Het was een pittige speurtocht maar erg leuk om te doen. Ideaal om te doen als personeelsfeest of met een stel vrienden.

De middag is nog lang en het is nog steeds prachtig weer dus eerst nog even winkelen, terrasje pakken en een hapje eten en met de trein weer naar huis. Als ik de volgende keer Amsterdam ga bezoeken wordt het zeker niet de Kalverstraat maar gaan wij nog een heleboel andere leuke straatjes ontdekken. Wat is het toch een leuke stad en je voelt je er echt een toerist met al die vreemde talen om je heen.

Wil je ook deze speurtocht doen of een speurtocht in een andere stad? Ga naar www.citygoose.nl en boek een leuk dagje weg.

Wil je ook een van jouw producten laten reviewen? Neem contact met ons op over de mogelijkheden!

 

 

 

 

 

What do you think?

Afscheidskado voor iemand die gaat emigreren

Kado meisje 21 jaar