Het word misschien niet overal in het land gevierd, maar hier is 11 november altijd een écht feestje voor kinderen. Zodra het buiten donker is kan de Sint Maarten toch van start gaan, rinkelt er menig deurbel en klinken er vrolijke liedjes in de straten.

Goede voorbereiding is het halve werk

In de weken voorafgaand aan Sint Maarten wordt door jonge kinderen hard gewerkt aan een mooie lampion. Oudere kinderen kopen hun lampion vaak bij de speelgoedwinkel, waar je ook terecht kunt voor een handig lampje. Liedjes worden geoefend en op school galmen de Sint Maarten klassiekers (en hilarische varianten daarop) door de lokalen.

De beste Sint Maarten route

Vooral kinderen die op 11 november zonder ouders op pad gaan zijn vooraf ook bezig met het uitstippelen van de beste route. Doel is dan natuurlijk om in zo kort mogelijke tijd bij zo veel mogelijk huizen een snoepje te kunnen scoren. Dat weet ik nog goed van vroeger! In wijken met grote huizen moet je te ver lopen voor je bij een volgende voordeur bent. In wijken waar veel jonge kinderen wonen zijn weinig mensen thuis omdat zij zelf met hun kroost op pad zijn. Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden als je met veel snoepjes thuis wil komen.

In ‘mijn’ tijd deden ook veel winkeliers mee en daar was altijd veel te halen…tot frikadellen bij de snackbar aan toe, heerlijk! Het centrum was daardoor op 11 november erg geliefd!

Sint Maarten snoepgoed

Hoe leuk ik Sint Maarten vroeger ook vond, ik moet toch ieder jaar een reminder zetten om er voor te zorgen dat ik snoepgoed in huis heb. Hoeveel? Dat weet je maar nooit. Het ene jaar komen er 5 kindjes terwijl je er een ander jaar 30 aan de deur kunt hebben. Het blijft gokken, maar ik open de deur liever niet met lege handen. Wat over blijft eten we dus meestal zelf maar op, ook lekker.

Tip! Komen er met Sint Maarten kinderen aan de deur? Zorg voor verpakt snoepgoed! Hoe leuk zelfgebakken koekjes en ander lekkers ook is, veel ouders laten hun kinderen dit niet opeten. Natuurlijk ben jij te vertrouwen, maar helaas is het risico dat er met snoepgoed geknoeid is te groot. Zou zonde zijn als je Sint Maarten traktatie direct in de prullenbak verdwijnt.

De eerste keer Sint Maarten

Dit jaar ga ik niet aan de deur luisteren naar de liedjes van anderen, maar mag ik er zelf weer op uit! Mijn dochter van 2,5 heeft op de peuterspeelzaal een prachtige lampion gemaakt en wist goed te vertellen dat ze er in het donker mee naar buiten wou om liedjes te zingen. Geen ontkomen meer aan dus. Ik ben zo benieuwd! Natuurlijk gaat onze kleine meid niet op ellenlange strooptocht voor snoepjes (het meeste snoep mag ze van ons sowieso niet op eten). Maar ik weet zeker dat haar grootouders en tante klaar staan om de deur voor haar te openen zodat ze een liedje kan zingen. Welk liedje dat wordt? ‘Twinkel, twinkel, kleine ster’…want een echt Sint Maarten liedje kent ze nog niet 😉