De kinderboekenweek is in volle gang en dat is ons niet voorbij gegaan. Hier bij eenkadovoor zijn wij op zoek gegaan naar vijf leuke boeken voor kinderen in het onderwerp van dit jaar, sport. Genoeg dus voor weken leesplezier!

Familie Hok-Hi

“De familie Hok-Hi zit op hockey. Jim, Lies en Sjuul doen alle drie hun best. Het gaat erom wie de meeste doelpunten maakt. Die hoeft thuis niet te helpen. Wie maakt de minste doelpunten? Die moet het konijnenhok schoonmaken. En daar heeft niemand zin in!”

Het boek Boelie, geschreven door Anke Kranendonk met illustraties van An Candaele, geeft een blik in de sport hockey, met uitleg na een vraag om een kind in het verhaal te trekken. Het is met 27 pagina’s niet alleen een héérlijk leesboek, maar kan het kind ook aansporen tot de sport. De schrijfster beoefent al twintig jaar haar vak  en heeft meer dan zeventig boeken gepubliceerd in redelijke prijzen, zoals Boelie. Tien euro, dat is het zéker waard!

Boek voor dreuzels

“Als je je ooit hebt afgevraagd waar de Gouden Snaai vandaan komt, hoe Beukers zijn ontstaan en waarom de Wigtown Wanderers een afbeelding van een hakmes op hun gewaad hebben, moet je Zwerkbal Door de Eeuwen Heen lezen.”

Als jouw kind fan is van de Harry Potter-series is dit een must-have voor de wanna-be heks of tovenaar. Zwerkbal door de eeuwen heen is een veel geliefd boek dat te vinden is in de bibliotheek van Zweinstein, maar J.K. Rowling heeft hem voor “dreuzels” beschikbaar gesteld buiten de toverwereld. Het boek bevat 101 pagina’s geschiedenis en informatie over Zwerkbal, dé favoriete sport van elke “Potterhead.”

Dromen nastreven

“Brontorina Apatosaurus is een dino, en niet zo’n kleintje ook. Dat levert nogal wat problemen op als ze zich meldt bij de balletstudio van Madame Lucille. Ze past niet in de armen van haar danspartner. Ze gaat niet onopvallend op in het corps de ballet. Het aantrekken van de balletschoentjes wil ook al niet lukken, en de studio is véél te klein. Gelukkig gelooft Madame Lucille in haar leerlingen. En ze verzint een verrassende oplossing…”

Speciaal voor de jongste kinderen raden wij Brontorina aan, de dansende dino. Het is een prachtig voorleesverhaal over doorzettingsvermogen en het nastreven van je dromen, prachtig voor het slapen gaan. Het boek is geïllustreerd met grappige prenten, waardoor een kind na het verhaal heerlijk kan wegdromen over zijn nieuwe vriendin.

Wijze les

“Het is de dag van het afduiken. De jonge duiven zitten in de dakgoot en duiken een na een naar beneden. Ze moeten naast de tafels landen en een kruimel oppikken. Op de geveltribune zitten de vaderdoffers en moederduiven toe te kijken. En ‘s avonds is er een groot feest. Maar niet voor Telemark! Hij heeft nog nooit een goede duikvlucht gemaakt. Met een bang hartje wacht hij zijn beurt af. Hij krijgt vast en zeker een nul! Of toch niet?”

Terwijl De duif die niet kon duiken een kind niet zal aansporen tot een sport, is het toch een prachtig boek. De prenten zijn van Alain Verster, een nieuwe maar veelbelovende illustrator. Net als het boek, want het boek toont problemen die herkenbaar kunnen zijn voor de kinderen. Niet alleen veel leesplezier, maar ook een wijze les!

Speurhonden aansporen

“Wanneer mama en papa niet thuis zijn, gaat Vik langs bij zijn buur Tuur. Vik en Tuur zijn heel goede vrienden. Kom snel een kijkje nemen in het huis van Tuur. In elke kamer doen Tuur en Vik iets leuks. Ze eten een hapje in de keuken, spelen verstoppertje in de woonkamer, maken iets in de knutselkamer, voetballen in de sportkamer… Met leuke raadsels en zoekopdrachten.”

Het uur bij Tuur is een boek voor dé speurhonden. Het boek, dat prachtig geïllustreerd is en vol is met leuke details, zet kinderen aan tot zelf doen. Zowel de auteur Riet Wille als illustrator Frank Daenen hebben meerdere succesvolle werken op hun naam staan, een combinatie voor succes!