Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden een ring verkocht op Marktplaats. Eigenlijk wilde ik hem helemaal niet kwijt, maar als je jong bent heb je nooit geld (of altijd te weinig om te doen wat je wil doen). Ik kon een extra zakcentje dus goed gebruiken. En dit is wat ik toen deed.

Ik kreeg een leuk mailtje van een vrouw dat ze hem graag over wilde nemen voor een vriendin. Ze gaven elkaar namelijk altijd tweedehands vondsten cadeau die ze voor een mooi prijsje van iemand over kochten. Van de markt, via internet of dingen die ze nog hadden liggen. Dit vond ik echt te gek en sindsdien houd ik dit altijd in mijn achterhoofd als er een verjaardag aan zit te komen.

Een tweedehands cadeautje

Eerlijk toegegeven: ik pak soms ook wel eens iets in dat ik niet meer gebruik. In eerste instantie heb ik het dus voor mezelf gekocht, maar ik gebruik het niet (of niet meer). Het scheelt ongelooflijk veel geld om niet elke keer dure cadeautjes te hoeven kopen. Wie merkt nou dat ik één keer bodylotion op mijn arm heb gesmeerd uit de fles die ik zo keurig heb ingepakt? En wie mist dat ene kleine spraytje parfum uit het flesje dat achteraf toch niet jouw ding was? Daarnaast geef ik soms ook wel eens iets door (je weet wel, de eeuwige lastige kwestie of je iets wat je hebt gekregen door kunt geven aan iemand anders).

Done of not done?

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat ze het belachelijk vond dat sommige mensen ‘tweedehands’ dingen doorgaven. Dat vond ik dan op mijn beurt echt belachelijk. Stel je voor dat iemand je een fles rode wijn geeft, want je bent jarig geweest. Je doet alsof je heel dankbaar bent, want eerlijk is eerlijk, ze hadden ook met niets aan kunnen komen. Toch drink je alleen witte wijn, maar dat zeg je niet tegen de persoon in kwestie. Je vertelt wat schunnige grapjes om je gasten af te leiden en propt de fles wijn in de kast.

Twee weken later word je uitgenodigd om bij iemand te komen eten. Diegene houdt toevallig erg veel van rode wijn. Moet je dan per se een nieuwe fles kopen? Ik vind van niet. Is dit ondankbaar tegenover degene van wie je het kreeg? Ik vind van niet. Het is een oplossing waar beide partijen blij van worden (als je het goed doet).

Geen fouten maken

Natuurlijk moet je altijd in je achterhoofd houden van wie je iets hebt gekregen. Diegene kan heel per ongeluk uitgenodigd worden voor hetzelfde etentje als jij en dat is een scenario waar je beter niet aan kunt denken. Sommige mensen kunnen het namelijk niet echt waarderen als je iets doorgeeft (en dat snap ik ook heel goed). Als het goed gaat, gaat het prima. Jij blij, ontvanger blij en de eerste gever denkt dat jij op een luie zondagmiddag van je wijntje hebt genoten.

Goed, noem me een gier, maar ik vind het soms ideaal om mensen blij te maken met een doorgeefsel, een overblijfsel of een afdankertje. Wat vinden jullie, kun je aankomen met een tweehands cadeautje?