in

Tips om verrassingen te overleven

Het zit in mijn aard om altijd alles te willen weten. Soms is dat handig (in mijn vakgebied journalistiek bijvoorbeeld), maar vaak is het niet leuk. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Doordat ik altijd alles moet weten, kan ik niet goed tegen verrassingen. Het voelt een beetje als een biechthokje vandaag: ik haat verrassingen in de vorm van cadeautjes. 

Ik kan me herinneren dat ik twaalf jaar geleden, begin december, tot een vervelende ontdekking kwam. Ik kwam er achter dat Sinterklaas helemaal geen stoomboot heeft en ook niet uit Spanje komt. Normale, lieve kindjes horen van papa en mama dat Sinterklaas niet echt is. Toen Sinterklaas bij ons thuis op bezoek kwam trok ik net zo hard aan zijn baard totdat ik zag dat een vriend van mijn ouders achter die baard zat. Toen was ik al vervelend én nieuwsgierig.

Het allerergste was dat ik toentertijd ontdekte dat ik écht niet tegen verrassingen kan. Ik klom de trap op, zocht alles af en vond uiteindelijk een heleboel pakketjes. Cadeautjes! Van de pakketjes waar mijn naam op stond, maakte ik het plakband voorzichtig los. Ik moest en zou gewoon zien wat ik van Sinterklaas zou krijgen. Netjes plakte ik de boel weer dicht. Tot de dag van vandaag weet mijn moeder nog steeds niet dat ik al lang wist dat ik tien jaar geleden een Furby zou krijgen (sorry mama!)

Tips om verrassingen te overleven

1. Als mensen je vragen wat je voor je verjaardag wil, wees dan gewoon eerlijk.
Zeg dat je niet heel erg van verrassingen houdt en wees duidelijk in wat je wel echt voor je verjaardag wil krijgen. Als je wensen niet heel realistisch zijn (hoewel je die Porsche of Ferrari nooit op moet geven), vraag dan een cadeaubon van een van je favoriete winkels. Kun je alsnog zelf iets uitkiezen.

2. Toch geen zin om je te wagen aan een cadeaubon?
Ik snap het, jouw liefste oma begrijpt écht niet dat je liever een cadeaubon van Bol.com hebt dan van ‘die winkel om de hoek waar ze ook éééénige spullen voor jongeren verkopen’. Geld is een veilig cadeau dat niet fout kan gaan. Koop iets waar je heel blij mee bent, laat het zien aan de persoon van wie je het geld hebt gekregen en vertel dat je het van het geld van diegene hebt gekocht. Je zult zien dat hij/zij uiteindelijk heel blij is dat hij/zij zich niet zelf heeft gewaagd aan een cadeau voor jou.

3. Krijg je uiteindelijk toch niet iets waar je blij van wordt? Wees eerlijk, maar blijf netjes
Ik heb het soms heel moeilijk gehad met cadeautjes die ik niet leuk vond. Zilveren oorbellen bijvoorbeeld. Ik wist dat iemand er moeite voor had gedaan, maar het was écht niet mijn smaak. Zorg dat je lief blijft en bedank voor het cadeau en de moeite die de persoon heeft gedaan. In plaats van te zeggen dat het echt niet je ding is, blijf je netjes. Hoe het met mij afliep? Ik gaf de oorbellen later aan mijn moeder en vertelde later eerlijk dat ik ze beter bij haar vond passen. Iedereen blij.

What do you think?

Vraag van de week: Geld kado vragen

Fun met Fun Cooking!