Misselijk in de ochtend, vermoeid na een goede nachtrust en gevoelige borsten. Klinkt je bekend in de oren? Dan ben je waarschijnlijk ooit zwanger geweest. Of misschien zit je nu wel in je eerste trimester? Hier zijn drie redenen waarom het fijn is om tijdens je zwangerschap het Zwangerschapsboek voor Vrouwen aan te schaffen. 

Een vrolijk en luchtig boekje vol waardevolle informatie over de zwangerschap van vrouwen. Nu hoef je niet meer over de schouder van je man mee te kijken in het boek Zwangerschapsboek voor Mannen. Nee, wij hebben nu een eigen editie, speciaal voor de vrouw.

1. De inhoud

Stapsgewijs neemt dit boek je mee door de wondere wereld van het zwanger zijn. In week 8 is de kleine, zo wordt de baby in het boek liefkozend genoemd, 1,5 cm groot en weegt 1 gram. Er staat een sterretje bij, waar een uitleg volgt: “Vanaf week 8 meten we de lente van kroon tot romp, dus van hoofdje tot billetjes.” De beentjes houdt de spruit nog bij zich, waardoor de werkelijke lengte niet vast te stellen is.

De aanstaande moeder is natuurlijk geïnteresseerd in haar kroost, maar heeft ook behoefte aan informatie over zichzelf. Daarom heeft het boek de weken gesplitst in ‘de kleine’ en ‘de grote’. Zo lees je dat de kleine in week 8 druk bezig is met ontwikkelen, terwijl mama overal last van heeft. Lees: loopneus, hoofdpijn en misselijkheid.

Top!: Ook onderwerpen als hormonen en die ziel van de baby worden aangesneden. Daarnaast is een heel hoofdstuk gewijd aan het zwangerschapsvocabulaire; waar woorden als achtermelk en embryo uitgelegd worden. Uitermate geschikt als opfriscursus, voor het geval je het vergeten bent.

zwangerschapsboek3

2. De opmaak

De illustraties zijn grappig en passen heel goed bij het boek. Een van de leukste tekeningen staat op pagina 33, erg toepasselijk voor de situatie waarin de vrouw zich in week 9 bevindt. Haar vriend gamet terwijl zij zich zorgen maakt over van alles en nog wat.

De lay-out van het boek is speels en is een duidelijke match met de schrijfstijl van auteur Gerard Janssen. Zelfs bij de keuze van het lettertype is gedacht aan de doelgroep, wat bijdraagt aan de algehele feeling van het Zwangerschapsboek voor Vrouwen.

3. De auteur

Gerard Janssen, een man notabene!, schrijft een boek voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dat gaat toch nooit goed?! Zo begint de schrijver zijn voorwoord: “Het is vreemd dat een man een zwangerschapsboek voor vrouwen maakt. Maar ik kan het uitleggen.”

Zijn schrijfstijl is vrij direct met een humoristische noot. Het boek laat de wereld van de baby – of vrucht, in eerste instantie – week na week zien. Wist je dat in het eerste trimester een bevruchte eicel uitgroeit tot een compleet mensje met vingertjes, oogjes, spiertjes en zelfs al stembandjes? Niet alleen de baby’s komen aan bod, ook hoe moeders zich voelt en wat ze meemaakt wordt beschreven.

Voor wie?

Het boek is geschreven voor vrouwen die om zichzelf kunnen lachen. Zo schrijft Janssen: “Laten we eerlijk zijn: zwangere vrouwen kunnen het zichzelf, maar ook hun mannen, aardig lastig maken.”

zwangerschapsboek

Conclusie

Het is een fijn boek voor de aanstaande moeder en daarom een super cadeau voor iedere vrouw die zwanger is. Het is leuk om het boek te krijgen als je net zwanger bent, maar zeker ook in een later stadium. Er wordt week voor week uitgelegd wat zij kan verwachten en het belangrijkst hoe de kleine groeit en zich ontpopt tot mensje. De illustraties en de schrijfstijl vullen elkaar aan en maken het één geheel. Het is prettig leesbaar en ook alle termen worden uitgelegd. Ook voor een niet-zwangere is het boek interessant om te lezen. Dan weet je wat je kunt verwachten in de verre, verre toekomst.